Hoppa till innehållet Hoppa till navigeringen Hoppa till början av sidan

Ljungbergsgården byggdes 1908 av bankir Nils Persson som sommarnöje och döptes då efter hans äldste son Sture till Sturegård. Här hölls många fester och levdes herrgårdsliv. Bankiren var nära lierad med Ivar Kreuger och när den stora kraschen kom så uppdagades det att Nils Persson hade miljonskulder. Han gick i konkurs 1932. Man fann honom död på kontoret en dag.

Gården såldes på exekutiv auktion. En engelsman – Mr Stewart gjorde ett ytterligt kort gästspel som ägare till gården som han inte fick besöka eftersom den då låg inom miltitärt säkerhetsområde där inga utlänningar fick vistas på den tiden.

Mellan 1932 och 1946 hade gården ett antal olika ägare. 1946 fick Sjömansinstitutet en donation för att köpa in ett rekreationshem för äldre sjöfolk. Damen som donerade pengarna hette Mina Ljungberg. Sjömansinstitutet köpte in stället och döpte om det efter donatorn till Ljungbergsgården.

Ljungbergsgården såldes som konferensanläggning 1980. Men under några sommarveckor fortsatte sjöfolket att komma ut för att njuta av sjöluft o mat under flera år.

Senast publicerad: 180529 | Powered by SiteSmart