Hoppa till innehållet Hoppa till navigeringen Hoppa till början av sidan

Miljöarbetet på Ljungbergsgården

Vi har fattat beslut om att bli mer aktiva i miljö- och energifrågor som gäller Ljungbergsgården.

Därför har vi tagit fram en miljöpolicy där vi har ett antal tydliga och mätbara mål för vårt arbete där även vår personal är informerade och deltar i processen. Vi har även utsett en miljöansvarig. Vi kommer att utbilda vår personal i miljöfrågor.

När vi gör våra inköp så försöker vi se till de mest miljövänliga och ekologiska alternativen utan att ge avkall på kvalitén. Vi har inga anmärkningar från ”Miljö och hälsa”, och vi har vidtagit ett antal åtgärder enligt de nya normer som gäller från 2009-01-01.

På Kontoret
Våra konferensblock och kopieringspapper är till 100 % miljömärkt. Vi använder oss av vattenlösliga OH & WB pennor, pärmar av papper, miljömärkta batterier, lim utan lösningsmedel.

Vi har energisparfunktion på ca 75 % av våra kontorsmaskiner. Vår kopiator kan kopiera på båda sidorna.

I servering o kök
Vi har endast engångsmuggar i våra externa konferenslokaler och våra gästrum. Det finns inga engångsartiklar (bestick, glas exvis) i matsalen. Vi köper returglas vid inköp av dryck till minst 60 % av inköpen. Vi använder oss av tre leverantörer - en leverantör av matvaror, en leverantör av dryck och ett tvätteri. Det finns en fettavskiljare och ett biologiskt reningsverk.

Tvätt, disk o rengöring
Minst 75 % av tvätt, disk o rengöringsprodukter är miljömärkta. 100 % av alla gästrum o personalutrymmen har tvål o schampodispensrar, och 100 % av de produkter som används där är miljömärkta. Vid städningen används miljövänliga produkter och trasor som kan tvättas. På gästtoaletter o personalutrymmen där det finns pappershanddukar o toalettpapper så används endast miljömärkta produkter. Klorbaserade rengöringsmedel används inte i den dagliga verksamheten.

Energi o vatten
Minst 55 % av värmeförbrukningen kommer från förnybara energikällor eller värmepumpar. Minst 50 % av elförbrukningen kommer från miljömärkt el/förnybara energikällor. Vattenförbrukningen är ca 220 l/gästdygn. Då inkluderar detta även tvätten av alla handdukar, till både gäster, kök o servis, gästbadrockar, badrumsmattor, överkast, gästmattor och personalkläder. Bastun är vedeldad. Minst 60 % av alla gästtoaletter är snålspolande. Vid reparationer byts de till snålspolande alternativ. Minst 50 % av vår belysningsarmatur har energilampor eller styrs av dagsljuset. Och vid byten görs detta till energisnålare alternativ.

Gästrummen
Med tanke på allergiker och att rummen ska vara så lättskötta som möjligt så används bara material som vi själva kan tvätta, bomullsmattor, bomullsöverkast, gardiner och prydnadsörngott.

Det finns inga heltäckningsmattor.

Poolen
Vi grävde igen poolen för två år sedan och anlade en gräsplan för utelek.

 
Senast publicerad: 180529 | Powered by SiteSmart