Välja träd till trädgården

Om du har en trädgård, med mycket plats, så är det inte fel att satsa på att ha ett eller flera träd i den. Det tillsammans med växter och blommor gör det till en vacker helhet. Att välja ett träd, det är dock inte alltid det lättaste. Det är inte bara ta ett träd och plantera och tro det ska vara bra sen. En del träd trivs inte på vissa platser, så det gäller välja ut plats först, sedan trädsort.  Det är jätteviktigt att välja rätt träd för platsen, att man tänker på hur stort trädet kommer att bli och vilka egenskaper man vill att det ska ha.

Det går att köpa fullvuxna träd, om du inte har tid att vänta på att de ska växa. Men det kostar därefter med!  Om du snabbt vill få en lummig trädgård är det bra att välja snabbväxande trädsorter. Då som poppel, pil, al, björk, gran, ädelgran och robinia. 

Vackra prydnadsträd

Något som är fint att ha, det är prydnadsträd. De brukar bli mindre än vanliga träd. De är ofta mellan 2-6 meter höga, när de är fullvuxna. Här är förslag på några av dessa.

Prydnadskörsbär

Prydnadskörsbär är ett mycket vackert prydnadsträd som översållas med fyllda rosavita blommor tidigt på våren. Trädet är medelstort och bildar en trattformad krona som är snirklig och aningen hängande, mycket dekorativ året runt. Lättodlad och lättskött. Andra körsbär hittar du på Cherry Casino, läs mer här. 

Leveransstorlek: 100-120 cm hög
Storlek fullvuxen: 3-5 m hög

Japansk Rönn

Japansk Rönn är litet och kompakt prydnadsträd med riklig blomning på våren. Dess blommor blir sedan vackra, lackröda bärklasar vars färg blir mer intensiv under höstmånaderna. Stjälkarna på bladen är röda. 

Leveransstorlek: 150-200 cm hög
Storlek fullvuxen: 2-4 m hög

Silverpäron

Silverpäron kallas också för nordens olivträd med anledning av sitt silvriga och långsmala bladverk. Den hängande grenarna ger ett frodigt intryck och kan formklippas. Trädet är härdigt upp till zon 4 och klarar sol och torka mycket väl.

Leveransstorlek: 100-120 cm hög
Storlek fullvuxen:3-4 m hög

Klotrobinia

Klotrobinia är ett träd med skirt bladverk och kompakt rund krona som är vacker i villaträdgården. Sorten är lättodlad men bör beskäras mycket hårt på våren för att behålla sin kompakta struktur och form.

Leveransstorlek: 140-160 cm hög
Storlek fullvuxen: 4-6 m hög

Föredrar du buskar?

Om du hellre vill ha buskar än träd, eller kanske båda delar, så har du bra buskar, som är något lägre. Här är några förslag:

  • Svartaronia 'Glorie'
  • Klätterbenved
  • Vingbenved ’Compactus’
  • Måbär 'Pumilum'
  • Dvärgpraktspirea 'Little Princess'
  • Rosenspirea 'Anthony Waterer'
  • Liten stefanandra 'Crispa'
  • Ölandstok
  • Prakttry 'Minuet'
  • Dvärgsyren 'Palibin'

Välj rätt höjd

Oavsett om du väljer träd eller buskar, kolla vad den har för höjd som fullvuxen. Det så att du inte väljer vad du tror är ett litet träd som sedan blir mer än 10 meter högt och inte får plats där du valt att sätta det. Det bästa är att gå till en handelsträdgård för att få bra förslag på träd och buskar för just din trädgård. 

27 Sep 2021